Rss

Jakten på en bra lokal

lokal_129962027

Olika företag har olika behov när det kommer till lokaler men alla vill ju ha något som passar dem bäst. Det är ganska ovanligt för ett företag att byta kontor, och alla som någonsin har gjort detta vet säkert hur besvärligt det kan vara. Av denna anledning är det verkligen värt att hitta rätt från början.

Det gäller att ha en bra förståelse för sina egna behov och framtidsutsikter innan man börjar leta. Att få tag på en lokal som inte har några möjligheter för mer personalutrymme kan minst sagt vara problematiskt om man finner sig behöva anställa fler strax efter man startat. När man tydligt har stakat ut sina krav och önskemål på lokaler är det dags att börja leta.

Läget kan många gånger spela stor roll, och inte bara för företaget utan även för de anställda som reser fram och tillbaka. Faktorer som närhet till lokaltrafik kan vara still stor hjälp i många storstäder, speciellt om parkeringsmöjligheterna är något begränsade. Företagsprofilen man har kan även ha betydelse för hur nära man vill ha sin lokal till saker som transportleder, samarbetspartners eller leverantörer. Då måste man ju även bedöma hur viktigt detta är jämfört med kraven på själva lokalen.

Storleken på lokalen är värt att lägga lite extra tanke på. Tänker man sig exempelvis en vanlig kontorslokal kan man i genomsnitt räkna på omkring 25 kvm per arbetsplats, inklusive allehanda utrymmen som personalrum, mötesrum och liknande. Att spara in på utrymme genom att försöka få in fler personer på mindre yta är aldrig en bra idé. Detta kan ordentligt påverka arbetsmoralen och produktiviteten på företaget.

I slutändan måste man dock alltid utgå från sin budget och överskrider en lokal ens budget kan man finna sig kämpa med att få tillräckligt med intäkter för att kunna hantera företagets kombinerade utgifter.