Rss

Att bli egenföretagare

Trött på att din chef tittar över din axel? Du vill kanske ta mer ansvar, leva ett mer flexibelt liv och få en chans att utvecklas inom flera områden. Då kanske egenföretagande är något för dig.

Att bara vara trött på sitt jobb är ingen bra egenskap för den som vill starta eget. Chansen är då stor att du tröttnar på det också, men det är inte lika lätt att avsluta ett företag som en anställning. Egenföretagarlivet passar dig som vill leda och vill vara den som skördar frukterna av ett bra år istället för det symboliska lönepåslaget. Det kan vara ett bekvämt liv, du styr över din egen tid och arbetssätt, men det innebär också ett större ekonomiskt ansvar och ett ökat risktagande. Tänk på att du ska hantera motgångar lika väl som framgångar. Det sägs att de första fem åren är de kritiska åren för ett företag.

Det är viktigt att du vet vad du ger dig in på. Genom att anlita en företagsförmedling får du de bästa förutsättningarna för en smidig överföring av företaget mellan parterna, den som köper och den som säljer. Oavsett om du köper ett företag eller startar ett helt nytt företag är det bra att gå på Skatteverkets informationsträffar för egenföretagare. Det underlättar även om du går en kurs i företagsekonomi för att åtminstone ha grunderna i redovisning och marknadsföring.

Vilken bransch är du intresserad av? Sitter du på ett specialkunnande, såsom att laga äldre skrivmaskiner? Brinner du för mat och att laga den på det ditt sätt eller vill du hjälpa äldre till ett bättre liv? Oavsett vilken bransch du än väljer ska du ha en passion för det, vara driven och förändringsbenägen. Egenföretagande är mer en livsstil än ett jobb. Du hoppar in i en ny värld, lär dig nytt varje dag och du kommer garanterat ha kul på jobbet.